02 Noiembrie, 2016
Lemn de pin - fisa tehnica

Denumirea latina: Picea abies Karst

Denumiri in alte tari europene: epicea (franceza), spruce (engleza), fichte (germana), abete rosso (italiana), abete rojo (spaniola).

Arealul de vegetatie naturala: in Europa se gaseste in zona central-nordica si in Balcani.

Caracteristicile trunchiului

Arborele poate atinge o inaltime de 40 m si un diametru de 70-80 cm (in mod normal inaltimea sa este de 25-30 m si diametrul de 40-45 cm). Trunchiul este drept si regulat: bogatia si dezvoltarea ramurilor depind de densitatea suprasolului.

Aspectul si caracteristicile lemnului

In mod normal nu exista nici o diferenta intre album si duramen, intreaga sectiune avand o culoare galbuie-albicioasa, care se transforma intr-una inchisa in zona tardiva a inelelor. Lemnul contine rasina, care in circumstante speciale, poate crea "saculete" in interiorul tesuturilor. Prezenta lemnului comprimat este frecventa, datorita actiunilor mecanice persistente sau repetate, care au inclinat trunchiurile copacilor.

Greutatea specifica a lemnului proaspat este de aproximativ 860 kg/mc, iar dupa o depozitare normala de 450 kg/mc.

Structura histologica: textura medie, fibrele sunt pozitionate destul de drept, in copacii crescuti in paduri regulate si la cote nu prea ridicate si elicoidal la copacii izolati, in zone cu vanturi puternice si caderi de zapada, formandu-se astfel canastrul.

Retragerea: de la scazuta la medie.

Caracteristici mecanice: rezistenta la presiune axiala aproximativ 38 N/mmp, o flexibilitate de 73 N/mmp, duritate scazuta; rezistenta la izbituri este scazuta. 

Modul de elasticitate: 15 000 N/mmp.

Defecte structurale si alterari frecvente: deviatia elicoidala a fibrelor, saculete de rasina, lemn comprimat (canastrul), alterari cromatice ("inrosiri") provocate de atacurile ciupercilor.

Durabilitate: scazuta in cazul ciupercilor si al insectelor.

Marimea normala a bucatilor de material comercializat

La fel ca la lemnul de brad.

Pentru materialul de import, rotund sau drept, taierea depinde de normele si obiceiurile tarilor producatoare.

Prelucrare

Operatiunile mecanice sunt inlesnite, deoarece canastrul nu exista. Trebuie totusi precizat faptul ca, la defoliere, nu se pot obtine foi foarte subtiri, iar rezistenta cuielor si a suruburilor in lemn nu este prea ridicata.

Uscarea nu prezinta dificultati deosebite; se poate face atat in aer liber, cat si prin metode artificiale.

Lipirea, vopsirea si lacuirea decurg normal, in cazul in care nu exista saculete de rasina.

Intrebuintari principale

Lemnul de pin are o gama larga de intrebuintari: structuri de constructie de diferite feluri, catarge de nave, tamplarie, ambalaje, rumegus, hartie si celuloza. La orice intrebuintare pentru exterior este necesara aplicarea unor tratari adecvate care protejeaza lemnul si impiedica agresiunea factorilor externi. Pentru aceasta recomandam produsele de tratare a lemnului din gama Sadolin.