13 Februarie, 2018
Ultra violet – culoarea anului 2018, ce trimite la „misterele cosmosului” si „invita la reflectie”


Celebrul Institut Pantone, considerat autoritatea internationala in materie de culori, a stabilit: culoarea anului 2018 este o nuanta de mov denumita Ultra Violet. Aceasta culoare o vom regasi deopotriva in design interior, moda si arta.

Institutul Pantone descrie aceasta culoare drept „provocatoare”, „invitand la reflectie” si „reprezentand individualitatea si spiritualitatea”, scrie The Guardian.

„Culoarea stabilita de Pantone a ajuns sa insemne mult mai mult decat ceea ce este in trend in lumea designului. Acum reprezinta cu adevarat nevoile lumii din prezent”, a spus Laurie Pressman, vicepresedinte al Pantone Colour Institute.


Vicepresedintele Pantone a mai declarat ca traim vremuri complexe, iar teama oamenilor de a merge mai departe a devenit vizibila. De aceea este nevoie de culori puternice, aproape mistice, care sa dea oamenilor increderea si forta de a continua. Acest amestec de violet si rosu va reda speranta, dorinta de a merge mai departe, dar si o oarecare liniste. Este o culoare care da bine pe mic mobilier, canapele, dar si pe pereti.

„Traim intr-o lume in care este nevoie de inventivitate si imaginatie. Acea inspiratie pentru creatie cu care este asociata culoarea Pantone 18-3838 Ultra Violet, care ne ridica nivelul de constientizare si potentialul. De la explorarea noilor tehnologii si a unei parti mai mari din galaxie, la exprimarea artistica si reflectia spirituala, culoarea violet reprezinta ceea ce urmeaza sa vina”, a spus Leatrice Eiseman, director executiv al Institutului.


In fiecare an, expertii in culoare de la Pantone Colour Institute stabilesc culoarea anului facand analize in domenii precum design, film, gastronomie, moda, arta si divertisment, precum si in ceea ce priveste materialele, turismul, sportul si tehnologia.



Specialistii au studiat si personalitati muzicale, ale culturii pop de exemplu, care au ales de-a lungul carierelor sa fie asociate cu aceasta culoare. Astfel, Prince, David Bowie si Jimi Hendrix au fost astfel de personalitati care au vorbit despre individ si forta sa si in a caror imagine s-a regasit culoarea violet.


Au luat in calcul si faptul ca dezvoltarea sectorului dedicat starii de bine si relaxarii este in continua ascensiune. Se stie ca spatiile saloanelor de masaj si spa sau a cursurilor de yoga au fost mereu asociate cu nuanta spiritualitatii, care a fost de multa vreme stabilita ca fiind violet.


Dupa cum vedeti,  preocuparea tuturor celor care produc vopsele este de a ne crea spatiul perfect intr-o lume care devine din ce in ce mai imprevizibila. Culorile au povesti  are ne inspira, ne pot influenta starile de spirit, si este bine sa tinem cont de acest lucru atunci cand facem alegerile.

In concluzie, acest an va fi unul al nuantelor pline, saturate, intense de unde si ceea ce va urma, adica contraste puternice si alaturari indraznete nu doar de culori, ci si de texturi, materiale si, mai ales, insertia de tehnologie.  Apetitul pentru culorile saturate ne este cu siguranta stimulat de catre tehnologie, numai daca te gandesti la luminozitatea si intensitatea lor pe ecranele care ne domina privirea, ca sa nu spun viata.



Este momentul asadar ca in acest an sa va lasati imaginatia sa zburde si sa nu va mai fie teama sa aduceti in casele voastre culori si combinatii cat mai indraznete, intense si originale, cu care sa va identificati si care sa va ajute sa aduceti o stare de bine in caminul vostru.


Sursa:

https://adelaparvu.com/2018/01/08/culorile-anului-2018-in-design-interior

https://www.revistadinlemn.ro/2018/01/03/culoarea-anului-2018-in-mobila-si-amenajari-interioare

https://www.news.ro/entertainment/ultra-violet-culoarea-anului-2018-care-trimite-la-misterele-cosmosului-si-invita-la-reflectie