23 Mai, 2014
Descopera secretul lemnului bine intretinut

Lemnul este un material viu care ne fascineaza prin diversitatea lui.

 

Natura ne ofera cele mai frumoase materiale iar lemnul este, probabil, una dintre cele mai folosite si pretuite dintre ele.

Clasic sauDescopera secretul lemnului bine intretinut modern, posibilitatile de prelucrare sunt diferite pentru fiecare tip de lemn.

De ce trebuie sa protejam lemnul?

Factorii atmosferici si cei biologici sunt cei care vin in contact cu lemnul si ii deterioreaza calitatile.

 

Factorii atmosferici:

Apa si umiditatea. Modifi­carile in continutul de apa fac lemnul sa-si modifice dimensiunile (sa se umfle sau, din contra, sa se contracte). Aceste procese, in special daca sunt repetate si au loc intr-un interval scurt de timp, provoaca fisuri in structura lemnului. Astfel, duc la scaderea rezistentei si compromit valoarea estetica. Daca nu se iau masuri de protectie corecte, o concentratie de apa din lemn mai mare de 20%, favorizeaza crearea unui mediu propice dezvoltarii agentilor daunatori, in special a ciupercilor ce vor ataca ulterior ­fibra lemnoasa.

Radiatiile UV. Razele UV distrug lignina din lemn. Lignina este componenta ce actioneaza ca un liant pentru celulele lemnoase, precum cimentul in peretele de caramida. Radiatiile ultraviolete distrug lignina. Scaderea continutului de lignina duce la slabirea structurii de suprafata a lemnului. Astfel, lemnul capata o culoare gri, devine poros si predispus la infiltratiile apei. Componentele chimice rezultate in urma descompunerii ligninei creeaza de asemenea un mediu propice dezvoltarii ciupercilor.

Temperatura. Variatiile de temperatura afecteaza in mod direct continutul de apa din structura lemnului. Umflarea sau contractia lemnului dau nastere unor forte mecanice ce contribuie la scaderea rezistentei acestuia.

 

Factorii biologici:

Ciupercile ataca lemnul. Lemnul netratat si umed este un mediu propice pentru dezvoltarea ciupercilor provocand degradarea acestuia. In functie de specie, acest proces se va desfasura intr-un ritm diferit si apare inca din stadiul de cherestea. Rezultatul ­final va ­fi insa acelasi - elementul din lemn este complet distrus si va necesita inlocuirea. Ciupercile fac lemnul sa capete o nuanta albastruie. Nu toate ciupercile conduc la degradarea structurii lemnului, unele dintre ele cauzand doar modi­ficari de culoare, asa-numita albastrire. Desi nu afecteaza integritatea lemnului, acestea pot reduce efi­cacitatea straturilor de protectie aplicate ulterior. In acest caz, se recomanda o pregatire riguroasa a suprafetei ce urmeaza a ­fi tratata.

Daunatorii. Insectele ce se hranesc cu lemn slabesc foarte mult integritatea fizica a acestuia. In unele cazuri, atacul este atat de agresiv incat este necesara inlocuirea in totalitate a acelei bucati de lemn.

Prin asigurarea unei protectii corespunzatoare, atat la interior, cat si la exterior, durata de viata a lemnului creste considerabil, protejandu-ne astfel investitia. Prin alegerea produsului potrivit, oferiti lemnului protectie sigura impotriva solicitarilor de zi cu zi si impotriva traficului.

Pentru a va ajuta sa alegeti cel mai bun produs pentru protectia lemnului, Fluidix recomanda Sadolin.

Sadolin este o marca daneza, cu traditie de secole in domeniu, care ofera produse profesionale de cea mai buna calitate pentru protectia si decorarea lemnului. Eficienta ridicata a acestor produse este rezultatul utilizarii unor tehnologii de productie inovatoare, alegerii de materii prime de cea mai buna calitate si testarea continua a fiecarui produs.

 Lemnul este un material viu care ne fascineaza prin diversitatea lui.

Alaturati-va asadar milioanelor de oameni din intreaga lume care apreciaza valoarea lemnului si care de ani de zile folosesc aceste produse, obtinand astfel o protectie optima a lemnului ce-si pastreaza frumusetea pentru o lunga perioada de timp! Nu veti da gres!