08 Aprilie, 2020
Tranquil Dawn – culoarea Dulux a anului 2020

Specialiștii de la Colour Futures din cadrul companiei Akzo Nobel au ales „Zori Liniștite” sau „Tranquil Dawn” ca fiind culoarea specifică și dominantă a anului 2020. Este o nuanță de gri-albastru cu tente verzui, care amintește de culorile cerului dimineața și care se potrivește nu doar pentru pereții casei, ci și pentru obiectele de mobilier.  Vorbim despre o nuanță delicată, fluidă și neutră, ce transmite o senzație de calm și claritate, având o frumusețe aparte.


Inspirația pentru culoarea anului 2020 de la Dulux a venit din paleta de nuanțe diafane a răsăriturilor senine. În zori de zi culorile sunt diafane, pastelate, blânde, dar totodată optimiste, revigorante, așa cum simțim de fiecare dată influența benefică a razelor de soare.


Nu te gândi că aceste culori ale anului sunt alese pur întâmplător, ci sunt numite pe baza unor statistici ce analizează nevoile și tendințele oamenilor din anul respectiv. Dacă te întrebi care este povestea din spatele nuanței „Zori Liniștite”, ei bine, ea își dorește să reflecte dorința actuală a oamenilor de a găsi liniștea în cadrul familiei și în atmosfera de acasă.


Dincolo de trend, de modă, e bine să ne oprim din iureșul vieților noastre și să ne întrebăm ce înseamnă să fim oameni. Suntem pregătiți pentru un viitor în care tehnologia va prelua multe dintre activitățile pe care le facem? Cum și prin ce ne definim ca ființe umane? Zori Liniștite – este ceea ce visăm, la ceea ce aspirăm – un viitor în care avem grijă unii de alții și de natură, găsim timp și energie pentru joacă, explorăm interiorul minții și sufletului și ne accesăm resursele creative. Iată, aceste lucruri pot fi exprimate printr-o nuanță, etalată în variate combinații de culori, precum viața noastră. Mai exact, vorbește despre patru tendințe sau teme prezente tot mai mult în viețile noastre: 

Grija față de ceilalți 

Era digitală și mediul online în care pare să se desfășoare o mare parte din viața modernă, ne determină să ne reîndreptăm atenția către propriile emoții, către oamenii importanți cu care putem clădi relații dincolo de interfața telefonului mobil, a laptopului sau a tabletei. Această nevoie poate transforma inclusiv atmosfera din locuința proprie. Atenția la detalii, simplitatea, siguranța, căldura și blândețea sunt elementele care definesc conceptele viitoare și stilurile designului interior promovat în 2020. 


Nevoia de joc și joacă 

Pe lângă grija față de ceilalți, se pare că oamenii au nevoie și de momente vesele, conturate prin joc și joacă. Bucuria, energia bună sunt ingredientele pentru a crea un an 2020 împlinit. În designul interior, acest lucru poate fi tradus în culori calde, combinate cu nuanța Tranquil Dawn, pentru a crea o atmosferă jovială, tonică și plină de viață.


Nevoia de a fi creativi 

Prin intermediul designului interior îți poți pune creativitatea la treabă, iar prin nuanța specifică anului 2020, poți să conturezi o atmosferă în care cei dragi abia așteaptă să revină. Anul acesta ai posibilitatea de a combina nuanțele de roz, albastru-închis, mov, verde cu Zori Liniștite, fie pentru a redecora pereții casei, fie pentru a înlocui mobila veche, în cazul în care îți propui pentru 2020 o reamenajare a locuinței. 


Nevoia de a da sens vieții

Ritmul rapid, specific perioadei în care trăim, ne dă puțin răgaz să înțelegem și să asimilăm lucrurile cu adevărat importante. Uneori, graba de a termina task-urile la timp și respectarea termenelor limită vin și cu riscul de a fi superficiali. De aceea, atenția la detalii și nevoia de a da sens lucrurilor simple din viața noastră încep să ne preocupe tot mai mult, iar asta se va vedea și la capitolul design interior. 


Fiind inspirată din natură, culoarea Zori Liniștite poate fi asortată cu nuanțe din aceeași arie. De exemplu: scorțișoara, cojile de portocală, șofranul, nuanțele pe care le observăm pe cer atunci când răsare soarele, pot fi elemente care aduc inspirație persoanelor care vor să își decoreze apartamentul folosind nuanțele anului 2020. Astfel, pe listă se înscriu următoarele culori:

Roz – Coral Pink este culoarea care te va ajuta să dai o atmosferă veselă, dar și o versiune soft, echilibrată;  

Violet – Grape Compote poate completa excelent aspectul ușor neutru al culorii Zori Liniștite; 

Nuanțele de verde – Biscay Green, Chive se potrivesc excelent pentru obiectele decorative ale unui living perfect;

Nuanțele de roșu-portocaliu - culorile precum Saffron, Orange Peel, Sunlight sau Cinnamon Stick, în combinație cu Tranquil Dawn pot crea un contrast plăcut, care cu greu poate trece neobservat și neadmirat;

Albastru-închis – Classic Blue, Mosaic Blue și nuanțele de albastru se potrivesc mai ales pentru obiectele decorative sau de mobilier dintr-un dormitor cu pereți Tranquil Dawn.


Avantajul culorii Tranquil Dawn este că se potrivește multor stiluri de design interior care sunt de interes în această perioadă. Stilul minimalist, modern, industrial, retro și stilul Shabby Chic îmbrățișează cu încredere această culoare, așa că un prim mod în care poți integra nuanța Zori Liniștite în locuința ta este să te orientezi către ideile de amenajare interioară de actualitate. 

De asemenea, Tranquil Dawn se poate folosi pentru a vopsi pereții unei bucătării open space, deschisă către living în stil minimalist. O putem regăsi și într-un parchet gri, pus fie în camera de zi, fie în dormitor, decorat cu motive scandinave. Folosirea obiectelor decorative din lemn și metal poate fi un alt mod în care integrezi vedeta anului 2020 în designul casei tale. 

Așadar, dacă dorești să îți decorezi locuința în nuanțele anului 2020, nu uita că unul dintre rolurile Tranquil Dawn este acela de a tempera culorile mai îndrăznețe, vii, intense, cum sunt roșu, portocaliu, albastru, violet. De aceea, culoarea va rămâne mult timp în tendințe și poate fi combinată cu vedetele anilor viitori. 


Sursa articol:

www.adelaparvu.com

www.dulux.ro

www.blog.storia.ro

poze internet