31 Mai, 2014
De ce sa alegem albul in amenajarea locuintei noastre?

Intocmai culorii sale opuse - negrul, albul se poate situa la cele doua extremitati ale gamei cromatice. El semnifica fie absenta, fie suma culorilor. Pictorul Kandinsky s-a exprimat in aceasta privinta mai bine decat oricine: „Albul, care adesea este considerat o non-culoare, constituie un simbol al unei lumi in care toate culorile s-au evaporat… Este nimicul dinaintea inceputului…”.

 

Reprezentand inocenta si puritatea, albul denota totodata simplitate si ofera siguranta. Cei care vor sa fie siguri in alegerea lor, vor miza pe aceasta culoare pentru vopsirea peretilor.

Albul este astfel o culoare cu care posibilitatea de a gresi este practic inexistenta. 

Este potrivit pentru orice incapere cand nu avem alta idee cromatica sau daca preferam spatiile largi si imaculate. 

Moda este un ciclu infinit. La inceput au fost peretii varuiti in alb, apoi au venit rolele cu model, apoi oamenii au inceput sa foloseasca tapetul, pentru ca in zilele noastre sa admita faptul ca vopsirea este mult mai usoara.

Peretii locuintelor au fost din nou vopsiti, insa acum s-a apelat si la culori: portocaliu, albastru, verde, etc. Cu totii am dat curs curiozitatii si am incercat o gama tot mai larga de culori si nuante, testandu-ne de asemenea si propriile limite. Mai tarziu, multi s-au intors la culoarea eterna - albul - care, in ceea ce priveste decorarea peretilor, a supravietuit oricarui moft al oricarui trend.

Creta, de exemplu, tara lui Zorba, este locul unde intreaga lume vrea sa ajunga sau sa revina. Sa facem o calatorie imaginara asadar. Cand ne gandim la o astfel de calatorie minunata, ne apar inevitabil in fata ochilor, mereu la limita dintre mit si realitate, casele varuite in alb, proiectate pe un cer albastru neverosimil si nelipsitele stanci golase. Picioarele ni se scalda in mare, iar apusul de soare ne gaseste deja in taverna, unde, in timp ce paharul de frappe se scurge un pic din spuma laptelui, privim soarele cum trece dincolo de linia orizontului, iar undeva, din departare, vantul aduce muzica lui Zorba. Aproape totul este perfect, iar noi ne putem inspira si recrea aceasta experienta, pentru ca albastrul si albul peisajului, maro-cafeniul frappe-ului, culorile rasaritului si apusului de soare, pot fi usor evocate si redate acasa, in caminul nostru.


Secretul culorii albe

Oare de ce? Pentru ca albul reprezinta lejeritatea si delicatetea pufului. Se poate aplica usor, se armonizeaza cu celelalte culori, are efect de largire a spatiului si de reflectare a luminii, astfel incaperile restranse vor parea mai mari, mai incapatoare. Prin vopsirea unui perete in alb vom obtine un fundal excelent pentru mobilier, picturi si accesorii, deoarece accentueaza culorile si forma. Impreuna cu celelalte culori neutre, albul este flexibil si vesnic tanar si se poate combina liber cu orice alta culoare. Albul monocrom insa, daca este combinat cu forme simple, poate deveni rigid, impersonal si va reflecta o mare parte a luminii, situatie in care poate fi destul de deranjant pentru ochi. Variantele crem-laptoase ale acestei culori imblanzesc, fac mai familiara ambianta si echilibreaza albul steril.

Avand rolul de a largi vizual spatiul, este recomandata aplicarea acestei culori in incaperile mici. Daca spatiul este luminos, se pot folosi nuante mai reci ale albului, cu putin tenta albastra. 


Este preferat si pentru tavane

Culoarea alba este culoarea perfecta pentru tavan, largind astfel spatiul vopsit. Este de preferat vopsirea tavanului cu alb si in cazul camerelor joase sau al peretilor colorati. Culoarea alba se recomanda mai ales in cazul locuintelor unde lumina naturala nu este suficienta sau unde mediul inconjurator este zgomotos.

In plus, este important de mentionat ca toate stilurile recunosc meritele culorii alb si il includ peste tot: provensal, country, suedez sau modern, fiind din acest punct de vedere o culoare determinanta.


Cui i se recomanda culoarea alba?

- celor carora le place senzatia placuta si blanda inspirata de aceasta culoare

- celor carora le place lumina

- celor carora le place sa evidentieze detaliile

- celor carora le place puritatea interioara si exterioara

- celor care, prin personalitatea lor colorata, adauga spatiului alb diverse accente colorate.

 

Iar daca puritatea culorii alb este atat de frumos redata pe casele din Creta, inseamna ca albul se adreseaza tuturor, fiecaruia dintre noi, intr-o anumita etapa din viata, in care cautam echilibrul, siguranta si linistea.

Si, nu uitati, putin inseamna intotdeauna mai mult! 

Recomandarile Fluidix in materie de alb sunt: Dulux Latex Matt si Smalto Profesional. Ambele garanteaza un efect de alb briliant, durabilitate ridicata si lavabilitate marita.