23 Mai, 2014
Tendinte si culori 2014 de la Akzo Nobel

Nu ai inspiratie sau pur si simplu iti place sa te ghidezi dupa repere, dupa trenduri ori noutati in materie? Esti noncomformist, exuberant, sofisticat, iubesti culorile profunde, indraznete si iti doresti ca si caminul tau sa adopte un stil la fel de unic? Iti vei (re)gasi gusturile in acest articol. Alege si inspira-te din culorile si combinatiile anului 2014 de la Akzo Nobel!

 

Specialistii celor mai mari companii producatoare de vopsele sau de la institute specializate in culoare, fac in fiecare an o analiza asupra ceea ce prefera lumea, indiferent de continent sau cultura. Ei considera culorile drept forme de comunicare. Schimbarile sociale, economice si culturale, isi pun amprenta asupra starii noastre de spirit. Atunci cand alegem o culoare sau anumite culori, vorbim de fapt despre preferintele noastre, despre emotiile, asteptarile si sperantele noastre. Culoarea este o forma de comunicare si, prin ea, se poate sintetiza mesajul nostru catre ceilalti.

Cele mai complete trenduri concepute anul acesta sunt lansate de catre Akzo Nobel, liderul mondial in vopsele si lacuri, cu brandurile sale reprezentative: Dulux, Sadolin si Hammerite. Aceste trenduri sunt orientate catre ceea ce inseamna casa si gradina ta. Specialistii de talie internationala, de la designeri de interior la arhitecti, reuniti in proiectul ColourFutures au realizat un catalog special in care anunta, pe langa culoarea anului 2014 in amenajari interioare si celelalte palete de culori. Culoarea anului este Teal, o culoare realmente exploziva, indrazneata, profunda si sofisticata – o combinatie de un albastru sincer si un verde foarte proaspat.

culorile anului 2014

 

De ce au ales-o? Pentru ca exprima ideea dominanta a anului 2014 considerat unul al marilor schimbari si al marilor oportunitati. Albastrul reprezinta speranta, transparenta, sinceritatea, iar verdele vine cu prospetime, apropiere fata de natura si liniste. Combinarea celor doua duce la aceasta nuanta, denumita in engleza teal. Este mai profunda decat turcoazul, este o culoare sofisticata, echilibrata, versatila, odihnitoare. Se potriveste atat la interior, cat si la exterior. Se combina frumos cu nuante de coral, rozuri delicate, dar si cu nuantele lemnului, tonuri de verde si albastru sau cu indigo si bleumarin, facand-o foarte potrivita pentru baie de exemplu.

Pe langa culoarea anului 2014, cei de la Akzo Nobel au realizat un grupaj de cinci trenduri de culoare cu diferite combinatii ce au la baza o anumita stare de spirit. Mai jos se gasesc niste retete de culoare perfecte, cu aplicabilitate vasta. Trebuie doar sa le potrivesti!

 

Silent revolution – li se potriveste oamenilor introvertiti, celor care apreciaza lucrurile bine facute dar discrete, elegante, simple, fara culori tipatoare, a tonurilor subtile de alb si gri, care invita la introspectie. Este cu preponderenta o paleta de nuante potrivita interioarelor minimaliste cu efect maxim, caselor moderne, unde varietatea este la nivel de textura si nu la nivel de culoare.

silent revolution


Margin of proof – o paleta de culori si o modalitate de decorare potrivita oamenilor pragmatici si competitivi, cei care sunt mereu chibzuiti cu timpul si banii lor, atenti la performantele pe care le au, dar si la concurenti. Sunt oameni hotarati, seriosi, care simt nevoia sa-si stabileasca la propriu repere, de aceea le plac cifrele pe pereti, calendarele mari, dungile.


Urban folk – culori in contrast, jovialitate si echilibru. O gama de culori potrivita celor care locuiesc la oras, dar tanjesc dupa viata la tara, combinatii de nuante pe sufletul celor care apreciaza traditiile, dar doresc sa se bucure de confortul actual. Iata cum poti aduce in casa ta povestile bunicii care-ti amintesc despre cine esti si de unde te tragi – motive folclorice in ambiente moderne.

urban falk

– nuante pastelate, ca aburii unei dimineti intr-o gradina de primavara. O paleta de culori suave potrivita firilor sensibile, emotive, celor care iubesc viata, care isi amenajeaza casa precum un cuib, un refugiu, unde sa se reincarce de frumos, dar unde sa-si gaseasca si linistea in fata unei lumi tumultoase, agasante si vitezomane. Construieste-ti gradina ta secreta, potrivita sufletului tau!

Do it now! – culori vivace si combinatii indraznete pentru oameni creativi si activi, celor carora nu le este teama sa-si expuna si sa-si puna in aplicare ideile, sa experimenteze, sa invete si sa se joace continuu. Sunt oamenii care spun adio planuri, hai sa ne punem pe treaba. Acum! De aici si contrastele de culori vivace, mult dinamism si nonconformism.

do it now

;

Asadar, inspirati-va, inveseliti-va, ghidati-va, emotionati-va, combinati-le si alegeti! Nu reusiti sa va hotarati singuri? Va ajutam noi! Dati culoare vietii voastre!