23 Mai, 2014
Siguranta rezultatului

Pentru a realiza o protectie de lunga durata si un rezultat cat mai bun, e necesar sa respectati cu strictete cei trei pasi: pregatirea suprafetei, vopsirea si intretinerea, tinand cont de cateva amanunte importante pe care vi le prezentam in cele de mai jos.

 

Pregatirea suprafetei 

Aplicarea in mod regulat a produselor de protectie extinde durata de viata a lemnului

Pregatirea corespunzatoare a suprafetei prelungeste durata de viata a stratului protector. Chiar daca se aplica primul strat, se refiniseaza sau se aplica o protectie completa, este foarte important ca lemnul sa fie uscat (9-12 % umiditate), curat si sa nu prezinte urme de ciuperci (este recomandata inlocuirea elementelor afectate).

In cazul refinisarii, este important sa se elimine praful si murdaria de pe suprafata crapata, vopseaua exfoliata sau suprafetele de lemn invechite. Legatura slaba dintre celulele lemnului invechit face ca straturile de vopsea ce urmeaza a fi aplicate sa nu adere corespunzator. De asemenea, crapaturile sau fisurile in care apa poate fi colectata se recomanda a fi chituite. Inainte de vopsire, zonele prelucrate - cum ar fi gaurile, taieturile, etc. trebuie protejate suplimentar, deoarece pot constitui un loc propice pentru dezvoltarea ciupercilor.

Protectia impotriva ciupercilor. Lemnul expus la umiditate ridicata ar trebui tratat in prealabil cu un grund de impregnare pe baza de solvent, de exemplu Sadolin Base, sau cu un grund de impregnare pe baza de apa, de exemplu Sadolin Base Plus PB. Aceste grunduri incolore penetreaza adanc fibra lemnoasa asigurand o protectie completa impotriva ciupercilor, insectelor si petelor albastre. Metoda de prelucrare, proiectarea si ambalarea lemnului pot afecta durabilitatea sa. Cheresteaua, de exemplu, datorita numarului mari de fibre mici, absoarbe puternic apa si retine umezeala mult timp, prin urmare ar trebui sa se utilizeze produse pentru protectie exterioara care confera o rezistenta mai mare la apa. Forma elementelor de cherestea si metoda de ansamblare ar trebui sa faciliteze scurgerea apei.

 

Vopsirea

Este recomandat ca vopsirea sa se faca in directia fibrelor lemnului pentru a asigura o impregnare si o acoperire corespunzatoare a suprafetei. Capetele lemnului si ale grinzilor absorb mult produs. Pe aceste portiuni, aplicati un strat protector mai gros. Produsul aplicat in exces se va inlatura cu o pensula. Pentru o culoare uniforma se recomanda vopsirea tuturor elementelor fara pauze, evitandu-se astfel crearea de zone mai inchise la culoare.

Observatii: Produsele ar trebui sa fie utilizate in functie de cantitatea si grosimea straturilor specificate de producator. Un strat prea subtire scurteaza perioada de protectie, iar unul prea gros poate duce la craparea si exfolierea zonei acoperite (in special in cazul produselor ce contin substante peliculogene).

Culoarea initiala a lemnului afecteaza rezultatul final. Produsele pentru protectia si decorarea lemnului pastreaza aspectul initial al fibrelor lemnului. Retineti ca nuanta finala depinde de culoarea initiala a lemnului, precum si de textura suprafetei si grosimea straturilor aplicate. Este recomandata testarea culorii pe o suprafata mica pentru a obtine rezultatul dorit. Culorile inchise sunt recomandate pentru acoperirea lemnului de calitate inferioara, suprafata acestuia necesitand o slefuire prealabila. Totodata, slefuirea intermediara cu un smirghel fin imbunatateste aderenta dintre straturi si permite obtinerea unei suprafete perfect netede.

 

Intretinerea

Aplicarea in mod regulat a produselor de protectie extinde durata de viata a lemnului. In cazul suprafetelor expuse intemperiilor, primavara si toamna se poate observa aparitia unor fisuri, a ciupercilor sau deteriorarea lemnului. Pe langa refacerea stratului de protectie, in zonele unde poluarea aerului este mare, se recomanda spalarea anuala cu un detergent mai putin agresiv, eliminandu-se astfel riscul aparitiei ciupercilor si insectelor daunatoare.