23 Mai, 2014
Ghid de aplicare a produselor pentru lemn

Alegerea unui produs profesional este primul pas pentru obtinerea unui lemn complet tratat. Pentru a obtine maximum de la aceste produse, trebuie respectate modurile profesionale de folosire, tinand seama si de cateva sfaturi.

 

Pregatirea spatiului de lucru:

Pregatirea spatiului de lucru

Acoperit la timp cu o folie, locul dumneavoastra de lucru ramane curat, atat la lucrarile pregatitoare, cat si dupa aplicarea lazurii.


Tratarea:

Lustruirea este importanta pentru aplicarea straturilor ulterioare. Lustruiti bine intreaga suprafata, mai intai cu hartie abraziva grosiera si apoi cu una fina, inlaturand apoi praful printr-o periere temeinica.

Tratarea lemnului

Curatarea:

Inlaturati cu grija praful si toate impuritatile grase. Pentru curatarea petelor mai mari este recomandata folosirea unui burete de bucatarie.

Curatarea de impuritata

Inainte de a incepe:

Cititi cu atentie instructiunile de pe ambalaje. Produsele pe baza de solvent nu se aplica la temperaturi sub 5° C, iar cele pe baza de apa, sub 10° C. De asemenea, niciunul din produsele Sadolin nu se aplica la o temperatura de peste 30º C.

Pregatirea

Pentru aplicarea lazurii sunt recomandate pensule plate mari. Cele din par natural sunt pretabile pentru aplicarea produselor pe baza de solvent, iar cele din par mixt, pentru aplicarea produselor pe baza de apa.

Inmuiati pensula pana la jumatate si inlaturati atent surplusul de lazura pe marginea cutiei, evitand astfel aplicarea produsului intr-un strat prea gros.


Procedura:

Intotdeauna aplicarea produsului cu pensula se realizeaza pe directia fibrei lemnului deoarece astfel pigmentii se intind cel mai bine. Aplicati lazura uniform, intr-un strat subtire. Chiar si pe suprafetele mari, aplicarea lazurii este recomandata a fi efectuata tot prin pensulare. Aplicarea celui de-al doilea strat de lazura este posibila numai dupa ce primul strat s-a uscat complet, recomandabil, a doua zi. In unele cazuri, uscarea primului strat dureaza mai mult din pricina unor cauze cum ar fi: temperaturile scazute, umiditatea mare a aerului, a substraturilor retusate sau a anumitor substante din lemn, precum rasinile.

Atentie! Capetele lemnului si ale grinzilor absorb multa vopsea. In aceste locuri, aplicati un strat protector mai gros, pentru a asigura o protectie corespunzatoare.


Concluzii:

Inainte de a incepe sa va bucurati de rezultatele unui sistem de tratare a lemnului excelent, ce permite protejarea lemnului pentru mai multi ani, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:

- Infasurati cu atentie pensulele pe care le veti folosi a doua zi, intr-o folie.

- Va veti putea bucura mai mult timp de o pensula buna daca o spalati bine cu sapun si apa dupa utilizarea produselor pe baza de apa sau cu diluant in cazul utilizarii produselor pe baza de solvent.

- Pentru pastrarea restului de produs nefolosit, inchideti bine capacul cutiei si rasturnati-o pentru un moment, evitand astfel infiltrarea oxigenului in cutie.

- Resturile nefolositoare de produse marcate cu triunghiul de avertizare a substantelor chimice active, se vor depozita in locurile speciale de colectare a deseurilor.