02 Noiembrie, 2016
De ce este atat de necesar sa protejam lemnul?

Lemnul este un material mereu in schimbare, care suporta multe transformari de-a lungul timpului si are nevoie de protectie speciala, mai ales daca este folosit la exterior.


In mod natural, lemnul este protejat de rasina, uleiuri, taninuri si alti compusi care ii confera, pana la un anumit punct, rezisntenta la factorii de mediu.
Dar exista numerosi factori externi care dauneaza aspectului si modului in care lemnul se comporta in timp, razele UV, umiditatea, factorii chimici si biologici, poluare si stres termic.
De aceea, noua gama de produse pentru lemn DURAZIV Clima Protect confera o rezistenta sporita impotriva factorilor de mediu, oferind protectie de pana la 7 ani in cazul lacurilor colorate si pana la 5 ani in cazul lazurilor.

Lemnul este un material viu, care evolueaza sub influenta factorilor externi - soarele, apa, ciclurile inghet-dezghet, micro-organismele etc. Tocmai de aceea, DURAZIV Lac lucios pe baza de apa Clima Protect, pe langa o pelicula extra-flexibila, rezistenta la intemperii, asigura si o capacitate crescuta de respingere a razelor UV. Fie ca e vorba de tamplarie exterioara, de mobilier de terasa sau de un foisor de gradina, protectia solara este acum mult mai indelungata cu noul Lac lucios pe baza de apa Clima Protect de la Duraziv.

1. Lemnul expus la soare poate suferi o deterioare mult mai rapida sub actiunea razelor UV. Acestea cauzeaza evaporarea umiditatii naturale din fibra lemnoasa, deformarea, aparitia fisurilor la suprafata si, in combinatie cu umezeala, favorizeaza modificarea culorii naturale si chiar aparitia fungilor si petelor albastre de mucegai.
2. Primul lucru pe care il ataca soarele este stratul superficial al lemnului (sub 0,2 mm), aceasta suprafata fiind mult mai fragila decat masa lemnoasa propriu-zisa, fiind expusa la mai multi factori agresivi de mediu. Prin urmare, protectia lemnului la exterior garanteaza reistenta intregii structuri.
3. Un alt efect periculos al soarelui este distrugerea ligninei, liantul natural din interiorul fibrei care creeaza puntile de legatura dintre celule. Dizolvarea ligninei in zaharuri solubile sub actiunea UV este un proces chimic ireversibil pentru ca acestea vor fi pur si simplu spalate de ploaie, iar suprafata lemnului va deveni poroasa, absorbanta si aspra.
4. Ca si in cazul epidermei umane, suprafata lemnului, daca nu este tratata corespunzator si este expusa la ultraviolete, intra intr-un proces accelerat de imbatranire - rezistenta scazuta, aspect tern, inestetic.

 

Solutia perfecta de la DURAZIV

Grund de impregnare + Lac Clima Protect cu UV blocker

Pentru a stopa actiunea razelor UV asupra lemnului, tratati-l cu cu Grund acrilic de impregnare pentru lemn, pana la saturatie, si apoi decorati-l cu Lac lucios pe baza de apa Clima Protect.
Astfel, se confera protectie de pana la 7 ani peliculei de lac colorat si de pana la 2 ani celei de lac incolor, perioada dupa care este recomandata aplicarea unui nou strat de lac. Absorberii UV de ultima generatie si pigmentii anorganici, recunoscuti pentru rezistenta crescuta la lumina, asigura atat integritatea peliculei si aspectul lucios, cat si intensitatea culorii (rezistenta la decolorare si patare).

 

6 probleme care apar daca nu folositi grundul pentru lemn:

- sub actiunea soarelui, apa din fibra lemnoasa se evapora si astfel apare fenomenul de exfoliere a peliculei de vopsea sau lac
- evaporarea naturala a umiditatii din interiorul lemnului antreneaza spre suprafata taninurile specifice anumitor esente din lemn, care pot cauza patarea peliculei de lac sau lazura
- lemnul este un material absorbant, in special esentele moi, de rasinoase, ceea ce duce la un consum mai mare de vopsea, lac sau lazura
- vopseaua, lacul sau lazura au o aderenta mai scazuta daca se aplica direct pe lemn, si pe termen lung, pelicula poate sa se fisureze sau exfolieze in lipsa unui strat intermediar
- chiar daca lemnul este asperizat inainte de vopsire, pelicula decorativa nu are un aspect perfect uniform daca se aplica direct
- lemnul este atacat de microorganisme precum fungi si mucegaiuri, iar pelicula decorativa isi pierde aspectul estetic si, implicit, capacitatea de protectie.

 

Produse inovative - Lazura vs Lac

Alege lazura daca:

- vrei sa acoperi mai bine nodurile si eventualele imperfectiuni ale lemnului

- vrei o culoare mai intensa si mai uniforma

- vrei o protectie ridicata impotriva apei

 

Alege lac daca:  

- vrei sa evidentiezi fibra naturala a lemnului

- vrei o pelicula dura, cu aspect de lemn de esenta tare

- vrei o rezistenta ridicata la actiunea UV